Gyakorlatias infók tanfolyamokról, felnőttképzésről, tanácsok szakmakereséshez.

OKJ képzések, tanfolyamok

15+1 szakma nőknek

Melyek a tipikus női szakmák?

2020. január 11. - TanfolyamOKJ

Melyek leginkább keresett női szakmák? Milyen a tipikus női szakma? 

Összeválogattunk 15+1 olyan szakmát, amelyek a korábbi jelentkezők nemére alapozva tipikus női szakmának bizonyulnak.

Távol álljon tőlünk, hogy azt sugalljuk, hogy az alábbi szakmákat csak nők végezhetik, vagy más szakmákat nem ajánlunk nőknek - de azért, ha nyitott szemmel járunk, könnyen beláthatjuk:

Rengeteg olyan szakma van, amelyet többségében nők végeznek.

Még mielőtt megkapnánk a dühödt kommenteket, hogy mi alapján merünk besorolni szakmákat az egyik vagy a másik nemhez, hangsúlyozom, hogy nem célunk a sztereotípiákat erősíteni (vagy épp gyengíteni).

Csupán az általános megfigyeléseinket, és főleg az eddigi jelentkezőkből összesíett statisztikát alapul véve szeretnénk egy hasznos listát adni a nők körében népszerűbb szakmákról.

 

Mitől lesz egy szakma női?

Egyszerűen vannak olyan iparágak és foglalkozások, amelyekhez sokkal inkább vonzódnak a hölgyek, mint az urak. 

Természetesen a kivétel itt is erősíti a szabályt, de gondoljuk csak végig: a legtöbb gyógyszertári, óvodai vagy szépségipari munkakört általában nők választják.

szakmavalasztas.jpg

Emellett fontos az is, hogy a nőkhöz a legtöbbször olyan tulajdonságokat társítunk, mint a báj, empátia, gondoskodás, vagy a szépérzék.

Számos szakmában jobban tudnak érvényesülni a nők, mint a férfiak, bizonyos helyzetekben hozzájuk sokkal szívesebben fordulnak az ügyfelek.

 

Mi alapján választanak a nők szakmát?

Sok nőnél fontos szempont a szakmaválasztásnál a későbbi fizetések mellett, hogy a választott karrier mennyire összeegyeztethető a családi élettel.

A nők esetében jóval gyakoribb, hogy szakmaváltásra kényszerülnek. A legtöbbször akkor kell pályát módosítaniuk, amikor a szülési szabadság után szembesülnek azzal, hogy a korábbi szakmájuk már nem keresett a munkaerőpiacon.

Éppen ezért egyre többen gondolkodnak előre, és már a gyesen töltött idő alatt belevágnak egy új szakma elsajátításába.

De van egy jó hírünk!

Azok, akik már meglévő munkatapasztalattal választanak második szakmát, sokkal elégedettebbek új karrierjükkel. Mivel már tapasztalattal rendelkeznek, sokkal tudatosabban választanak második szakmát.

A megfelelő szakma kiválasztásánál fontos szempont, hogy mennyire könnyen lehet benne elhelyezkedni.

A 2020-as évben várható legkeresettebb szakmákról is írtunk egy posztot, illetve a hiányszakmákkal kapcsolatos cikket is érdemes átfutnod.

 

Íme a legkeresettebb női szakmák!

 

1. Óvodai dajka

Valljuk be őszintén: kisgyermekekkel egy óvodában dolgozni főként a nőknek van kedve és türelme.

Ráadásul a gyermekek is sokkal nagyobb bizalommal vannak a nők felé, sokkal inkább szót fogadnak nekik, és szívesebben vannak velük.

Ez az oka annak, hogy csak nagyon kevés óvó bácsiról hallhattál eddig.

De persze vannak kivételek...

 

2. Kutyakozmetikus

Az adatok azt mutatják, hogy a házi kedvencekkel, köztük a kutyákkal foglalkozó szakmák leginkább nőket érdekelnek.

Ma már számos tanfolyam ad arra lehetőséget, hogy négylábú barátaiddal töltsd együtt a munkaidődet.

 A kutyákkal foglalkozó legkülönlegesebb szakmák egyike egyértelműen a kutyakozmetikusok munkája.

Kutyakozmetikusként egész munkaidőd alatt kutyusokkal foglalkozhatsz és elsajátíthatod a kutyák szőrének kozmetikai szempontból történő ápolását.

Emellett persze lesz alkalmad elmélyülni a főbb kutyafajták tanulmányozásában, fejlesztheted a gazdákkal történő kommunikációs készségeidet is a szakmai tanácsadás során.

Végül, de nem utolsósorban pedig iránymutatást is kaphatsz egy saját, kutyakozmetikával foglalkozó vállalkozás beindításához is.

 

3. Szépségtanácsadó

Ha már a négylábú kedvencek szépségápolásánál tartunk, ugorjunk is át a Szépségipari képzésekhez, melyek húzó szakmáit áttanulmányozva bizony arra a nem meglepő felfedezésre jutottunk, hogy

20 jelentkezőből mindössze csak egy tartozik az erősebbik nemhez.

szépségtanácsadó OKJ tanfolyam elképesztően széles körű tananyaga gyakorlatilag a divat és stílus kapcsán minden fontos részletre kiterjed. Beletartozik az alkalomhoz illő öltözködés lehető legszélesebb értelemben vett spektruma.

A szépségtanácsadó különleges, érdekes szakma a szépségipar iránt komolyan érdeklődő, szépérzékkel rendelkező nőknek.

Ha esetleg attól tartanál, hogy ezzel a nem éppen hétköznapi, sőt egyenesen különleges szakmák közé tartozó foglalkozással majd nem lesz könnyű munkát találni, akkor szeretném eloszlatni kétségeidet.

A legtöbb állást kínáló honlapon nem egy vállalat akad, ami kifejezetten szépségtanácsadókat keres például kozmetikai cikkek forgalmazásával kapcsolatos munkakörök betöltésére.

 

4. Kisgyermekgondozó, -nevelő

Ha inkább bölcsődékben szeretnél elhelyezkedni, a Kisgyermekgondozó, -nevelő tanfolyam a legjobb választás. Ez a foglalkozás teljes odaadást, gyermekszeretetet, türelmet és empátiát kíván művelőitől, mely tulajdonságok elsősorban a nőkre jellemzőek.

Ha egyetemi továbbtanuláson gondolkozol, akkor jó hírünk van! A tanfolyam elvégzésével 32 plusz pontot is szerezhetsz a felvételin szakirányú továbbtanulás esetén.

 

5. Virágkötő és virágkereskedő

A női lélekbe ősidők óta bele van táplálva a virágok szeretete.

A virágkötő tipikusan egy női szakma, hiszen a hölgyek azok, akik szívesen töltik a mindennapjaikat illatos virágok körében.

Ráadásul ebben a szakmában kihasználhatják kreativitásukat és szépérzéküket a szemet gyönyörködtető csokrok készítésével.

 

6. Lakberendező

A hölgyek szeretik szebbé, apró tárgyakkal vagy a színek harmóniájával hangulatossá tenni környezetüket. Éppen ezért általában a nők varázsolják a lakásokat igazi otthonná.

Ha szenvedélyed a lakberendezés, imádod a témával kapcsolatos oldalakat és újságokat, szívesen csinosítgatod saját és mások otthonát, akkor lakberendezőként könnyen kiélheted szenvedélyed.

Szeretnél bekukkantani mások lakásába, és megtervezni, kialakítani a belső tereiket? Szabad a pálya, hiszen lakberendezőként pont ez lesz a feladatod!

 

7. Ingatlanközvetítő

A hölgyek kommunikációs készsége általában fejlettebb a férfiakénál, melyet kiválóan tudnak alkalmazni az ingatlanközvetítő szakmában.

Ha jól megtanulod a szakma fortélyait, nagyon jól kereshetsz ingatlanközvetítőként, és biztosan nem válik majd monotonná a munkád.

Talán ez a szakma volt számunkra kérdéses, hogy bekerüljön-e ebbe a listába, mert tapasztalataink szerint ebben a hivatásban férfiak is szép számmal képviseltetik magukat. Aztán megnéztük az elmúlt év jelentkezői statisztikáit, és abból kiderült, hogy a jelentkezők 74%-a hölgy volt. 

 

8. Rendezvényszervező

A nők általában jó szervezőkészséggel vannak megáldva, és rendezvényszervezőként könnyen kiaknázhatják ezt a tulajdonságukat.

Szeretsz pörögni, megy a multitasking? Akkor nagy jövő vár rá ebben a szakmában.

Egyre többen keresnek rendezvényszervezőt esküvők, céges vagy kulturális rendezvények megszervezéséhez, így a tanfolyam elvégzése után nem okoz majd gondot az elhelyezkedés.

 ne_halogasd_a_tanulast.jpgBizony, ebben a szakmában pörögni kell, és a jó szervezőkészség alapfeltétel.

 

9. Fitness instruktor

A sport rendkívül fontos, hogy megőrizzük egészségünket.

A hölgyek sokszor nem csak az egészségük, hanem a megjelenésük miatt edzenek rendszeresen. Sok nő érzi úgy, hogy a kilókkal folytatott küzdelemben jobban megérti őket egy másik nő.

Éppen ezért fitness instruktorként nem csak a szakértelmedre, hanem az empátiádra is szükséged lesz, hogy kellőképpen tudd motiválni klienseidet. Ha a sport az életed, és ezt a szenvedélyed másokra is ráragasztanád, a fitness instruktor tanfolyamunkon a helyed.

 

10. Bébiszitter tanfolyam

Ha gyermekekkel szeretnél foglalkozni, egyik remek választás a Bébiszitter tanfolyam.

Erre a képzésre egy év alatt mindössze 2 férfi adta le a jelentkezését, a jelentkezők 99%-a nő volt! Azt hiszem, ez a rekord :) 

Ez ugyan nem ad OKJ-s bizonyítványt, mint az Óvodai dajka, viszont jóval olcsóbb is annál. Érettségi nem szükséges hozzá, elegendő 8 általános.

Kiemelkedő előny ennél a tanfolyamnál: miután elvégezted, a képzést szervező iskola saját munkaerő közvetítő programjában segít Neked munkát találni, kiközvetít magáncsaládokhoz.

Ez egy remek, rövid és olcsó képzés, akár álláslehetőséggel.

 

11. Fogászati asszisztens

Az egészségügyben folyamatosan keresettek a jó szakemberek.

Fogászati asszisztensként segítened kell majd a fogorvos munkáját, együttérzéseddel, bíztatásoddal támogatod majd a pácienseket.

A nők jelenlétükkel könnyebben meg tudják nyugtatni a betegeket, ezért is rendkívül keresett női szakma a fogászati asszisztens.

 

12. Szociális gondozó

A beteg- és idősgondozás hagyományosan női feladatkörnek számít, éppen ezért a szociális gondozó és ápoló munkakörökben is magasabb a nők aránya.

A szakmát választóknak szükségük lesz állóképességre, türelemre, szociális érzékenységre, szervezőkészségre, kiváló kommunikációs készségre, empátiára, és természetesen szakmai felkészültségre.

 

13. Pedagógiai- és családsegítő munkatárs

Az oktatásban egyre nagyobb szükség van a Pedagógiai- és családsegítő munkatársak munkájára.

A pedagógusok számára hatalmas kihívást jelent a tanórák során, hogy az eltérő fejlődési sajátosságokkal rendelkező gyermekekkel differenciáltan tudjanak foglalkozni, vagy megfelelő szabadidős programot szervezni a diákoknak.

Többek közt ezekben a feladatokban segítenek a Pedagógiai- és családsegítő munkatársak.

Azoknak, akik ezt a pályát választják, nem csak a gyermekekkel kell jól kommunikálniuk, hanem az oktatókkal is szorosan együtt kell működniük a siker érdekében.

Emellett empátiára és szervezőkészségre is szükség van ehhez a szakmához.

 

14. Grafikus

Grafikusként nem csak szépérzékre és jó rajztudásra lesz szükséged, hanem nagyfokú empátiára is.

Bele kell képzelned magad az ügyfeleid helyébe, hogy tudd, mit szeretnének viszontlátni egy elkészült logóban vagy óriásplakáton.

A grafikus szakma egyik nagy előnye, hogy szabadúszóként is végezhető, ezért a nők könnyebben össze tudják egyeztetni a karriert a családi élettel.

hogyan_legyel_sikeres_szabaduszo_1.jpgA grafikus szakma tipikusan olyan, amit szabadúszóként is végezhetsz, akár gyerekek mellett is.

 

15. Cukrász

Érdekes, hogy míg a szakács szakmában egyre inkább a férfiak dominálnak, a cukrászat megmaradt női területnek.

Ennek egyik oka lehet, hogy a cukrász szakma nagyfokú precizitást kíván, hiszen a tökéletes sütemények készítéséhez elengedhetetlen a pontosan kimért alapanyagok és megfelelő sütési hőfok betartása.

Emellett persze a szépérzék is rendkívül fontos egy-egy tortacsoda elkészítéséhez.

 

+1 - Pénzügyi tanfolyamok

Bár sokan gondolják azt, hogy a gazdaság és a pénzügy nem tartoznak a nők kedvenc témái közé, a számok mégis azt mutatják, hogy egyre több nő találja meg a számításait ezen a területen.

Mivel ezek a szakmák sok esetben home office-ban is végezhetőek, könnyen összeegyeztethetőek a családi élettel. Emellett pedig még jól is lehet keresni velük.

Ha a legnépszerűbb OKJ-s képzések sorában kutakodunk, ott is találunk bőven nőkre szabott pénzügyi szakmát: társadalombiztosítási ügyintéző, bérügyintéző, pénzügyi-számviteli ügyintéző, vállalkozási mérlegképes könyvelő, IFRS mérlegképes könyvelő, adótanácsadó, államháztartási mérlegképes könyvelő, pénztárkezelő és valutapénztáros.

  

Bármelyik keresett női szakmára is essen a választásod, kívánjuk, hogy tudj benne érvényesülni.

További szakmákért nézz körül oldalunkon!

süti beállítások módosítása